prijs website laten maken

Hoeveel kost een website laten maken in België?

Een sterke online aanwezigheid is essentieel voor bedrijven in België, en een professionele website is de hoeksteen van die digitale identiteit. Maar een veelgestelde vraag is: Hoeveel kost het eigenlijk om een website te laten maken in België? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp, geven we inzicht in de factoren die de kosten beïnvloeden en bieden we tips om een website te laten maken die zowel effectief als betaalbaar is.

Belangrijke factoren in het kort

 • De complexiteit van de website: Een eenvoudige website met een paar pagina’s en basisfunctionaliteit is goedkoper dan een website met veel pagina’s, geavanceerde functionaliteiten en een uitgebreid design.
 • De keuze voor een standaard template of maatwerk: Een website op basis van een standaard template is goedkoper dan een website op maat, die volledig wordt ontworpen en ontwikkeld voor jouw specifieke behoeften.
 • De keuze voor een webdesigner of webbureau: De tarieven van webdesigners en webbureaus variëren sterk. Een freelancer is vaak goedkoper dan een groot webbureau, maar biedt mogelijk niet dezelfde kwaliteit of expertise.
 • Richtprijzen in België : Afhankelijk van bovenstaande factoren kan je in België een variërende prijs tussen de 500 en 4999 euro verwachten.

De prijs van een website

Types of Websites

De prijs van een website hangt sterk af van een aantal factoren, zoals:

 • De grootte en complexiteit van de website. Een kleine website met een paar pagina’s is natuurlijk goedkoper dan een grote website met veel pagina’s en complexe functionaliteiten.
 • Het ontwerp en de uitstraling. Wil je een website met een standaard ontwerp of wil je een website op maat laten maken? Een website op maat is natuurlijk duurder.
 • De functionaliteiten. Welke functionaliteiten wil je op je website hebben? Een webshop is bijvoorbeeld duurder dan een website zonder webshop.
 • De webhosting. De webhosting is een jaarlijkse kostenpost. De prijs van de webhosting hangt af van de grootte van je website en het aantal bezoekers.

Verschil ‘eenvoudige’ en ‘uitgebreide’ website : praktijkvoorbeelden

Elke business is anders en heeft dus een andere soort website nodig. Sommige bedrijven hebben genoeg aan een onepage website terwijl andere bedrijven meerdere paginas nodig hebben. Dit kan gaan van 2 tot 1000n paginas (bijvoorbeeld bol.com)

Functionaliteiten zijn zeer sitespecifiek. Dit zijn meestal functies die uw klant moet kunnen gebruiken op uw website. Enkele voorbeelden hiervan zijn een calculator tool, vergelijkingtool of andere specifieke functionaliteiten? Het developen van dergelijke tools vraagt veel tijd. Dit is dus ook een factor dat een grote invloed kan hebben. Wanneer dit echter goed gedaan wordt, kan dit een heel hoge ROI hebben.

In volgende tabel kun je ongeveer vergelijken hoeveel een website van dit kaliber zou kosten. Prijs kan steeds verschillen van project tot project.

€ 500€500-1000€1000-2000€2000-5000€5000+
onepage website zonder moeilijk designhttps://cookcollectivekitchen.com/https://dogsfriend.be/https://www.repairplugin.comhttps://www.hubo.be/nl/
https://lionsafari.com/

Dit zijn meestal prijzen van de websites zelf. Indien u wilt dat uw website nog wordt gevonden op Google, dient u ook best te investeren in SEO. Dit is search engine optimisation. Dit zijn optimalisaties die per pagina dienen gedaan te worden om ervoor te zorgen dat de algoritmes van zoekmachines makkelijker weten over wat bepaalde paginas gaan en hierdoor deze sneller zullen weergeven in de zoekresultaten.

Prijzen van SEO diensten

SEO is een heel belangrijk onderdeel van een website. Het SEO landschap verandert constant, zeker met de komst van AI. De prijs van SEO-diensten in België heeft geen vast bedrag; het is een dynamisch gegeven dat wordt bepaald door een samenloop van factoren. Deze factoren kunnen in grote lijnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:

 1. Website complexiteit en grootte: Hoe groter en complexer een website is, hoe meer tijd en resources het kost om deze effectief te optimaliseren. Als gevolg hiervan nemen de SEO-kosten toe met de grootte van de website.
 2. Branche en concurrentielandschap: Bedrijven die opereren in zeer concurrerende branches met gevestigde brancheleiders kunnen hogere SEO-kosten hebben dan bedrijven die opereren in minder concurrerende niches. Dit komt omdat concurrerende landschappen meer geavanceerde en agressieve SEO-strategieën vereisen om topposities te bereiken.
 3. SEO expertise en ervaring: De expertise en ervaring van het SEO-bureau of de SEO-consultant hebben een aanzienlijke impact op de prijs. Bureaus met een bewezen trackrecord van succesvolle SEO-campagnes en een team van vaardige professionals vragen hogere tarieven.

Gemiddelde SEO-kosten in België

Op basis van branchegegevens en expertise-inzichten zou je in België toch moeten rekenen op een minstens een extra 1000 euro voor een kleine website. Dit bedrag kan oplopen tot 8000 euro voor grote projecten.

Conclusie

In conclusie is het laten maken van een website in België een investering die nauw samenhangt met diverse factoren, zoals de complexiteit, het ontwerp, en de gewenste functionaliteiten. Door bewust te kiezen voor bepaalde elementen en strategieën, kan een bedrijf een effectieve en betaalbare online aanwezigheid opbouwen.

Het belang van een professionele website als digitale identiteit wordt benadrukt, waarbij de kosten als een investering in de groei en zichtbaarheid van het bedrijf worden beschouwd. Door de juiste keuzes te maken op het gebied van webdesign, SEO-optimalisatie en functionaliteiten, kan een bedrijf de online concurrentie het hoofd bieden.

Als webdesignbedrijf raden we u aan om steeds offertes te vergelijken en samen te werken met professionals die de unieke behoeften van hun onderneming begrijpen. Probeer niet altijd voor de goedkoopste oplossing te kiezen want soms kan dit echter fout aflopen. Een doordachte benadering van websiteontwikkeling kan niet alleen kosten besparen, maar ook de basis leggen voor een succesvolle online aanwezigheid in de Belgische markt.

Jens

Trends en ontwikkelingen

Houd uw website up-to-date met de laatste webdesign trends en ontwikkelingen. In deze sectie delen we onze kennis en ervaring op het gebied van design, gebruiksvriendelijkheid en technologie.

×

Hallo!

Stel ons al uw vragen en wij antwoorden binnen 24 uur

×